Kuidas juua rohelist teed

Facebooktwitterpinterestmail

Roheline tee on tõeline võlujook, mis toob tervise, alandab kaalu ja annab energiat. Kui alles alustad oma teekonda rohelise tee joomisel, võib esmane mulje olla nõrk. Liiga kange tee võib kutsuda esile iiveldust. Vähem aromaatne sort ei kutsu ka uuesti teetassi haarama. Kuidas  sellest imelisest joogist võimalikult palju kasu saada on kirjas alltoodud artiklis, mis pärineb Toitumistarkuse veebilehelt:

http://toitumistarkus.ee/kuidas-tosta-dramaatiliselt-rohelisest-teest-saadavat-kasu/

Roheline tee on tervistava eliksiiri staatuse pälvinud mitmel erineval põhjusel. See tee sisaldab rohkem kui 200 erinevat bioaktiivset komponenti, mis toimivad kehas sünergiliselt – keha tervistades, puhastades, energiseerides ja stimuleerides.

Üks rohelise tee kasulikest omadustest on kindlasti selle kõrge põletikuvastaste ainete sisaldus. Katehhiinid, aga eriti just epigallokatehhiin-3gallaat (EGCG), on võimas antioksüdant, mis toimib nii südamehaigusi, vähiriski kui süsteemset põletikku alandavalt. Lisaks on see antioksüdant vastavalt ajakirjas Molecular Nutrition & Food Research avaldatud uuringule suureks abiliseks vanusega seotud degeneratiivsete haiguste vastases võitluses, parandades ühtlasi kognitiivseid funktsioone ja mälu. Kolm-neli tassi orgaanilist rohelist teed päevas on suurepärane võimalus mälu ergutamiseks.

Kahjuks ei imendu katehhiinid sooletraktis aga eriti hästi, mis tähendab et enamus neist läheb kaduma enne, kui need vajalikku sihtpunkti on jõudnud. Peale seedimist jääb katehhiinidest järele vähem kui 20% algsest kogusest.

roheline-tee-1

Samas pole meeleheiteks põhjust, sest vaid ühe pisikese liigutusega saate te rohelisest teest saadavate kasulike ainete hulka määratult tõsta. Kuidas täpsemalt?

Purdue Ülikooli teadlased avastasid, et kui lisada rohelisele teele sidrunit, laimi või tarbida sinna kõrvale lihtsalt C-vitamiini, aitab see organismil tervelt 13 korda rohkem antioksüdante omastada. Samas ei pruugi sidrunit ka liiga kuuma tee sisse panna, sest siis kannataks jälle C-vitamiini biosaadavus.

Kui olete sidruni või laimiga rohelist teed maitsnud, siis teate kindlasti, et sel moel muutub tunduvalt hõrgumaks ka tee maitsebukett. Tervistavate omaduste suurenemine on vaid lisaboonuseks. Kes soovib, võib sidrunimahla muidugi ka niisama rohelise tee kõrvale juua.

Katehhiinid ei ole kindlasti rohelise tee ainsad superstaarid. Esitleda tuleks kindlasti ka teaniini, mis toimib ärevuse vastaselt ja tõstab kontsentratsioonivõimet. Tegelikult ongi teaniin väga sobilik just sotsiaalse ärevuse leevendamiseks, kuna võimaldub lõõgastuda ja keskenduda samaaegselt. See tõttu võib teaniinirikast rohelist teed soovitada kindlasti neile, kes satuvad stressi avaliku esinemise või mõne muu ülesastumise eel.

Mida rohkem teaniini roheline tee sisaldab, seda magusama, värskema ja n.ö. delikaatsema maitsega see on. Kvaliteetne orgaaniline roheline ja valge tee sisaldavad rohkem teaniini kui must. Teed valides soovitan kindlasti osta just lahtist teed, sest tänapäeva teekottidest võib leida nii mõndagi tervisevaenulikku ja sõna otseses mõttes mürgist.

 

Allikas: www.toitumistarkus.ee, Liis Orav

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.