Karulauk toidus- retseptid
Karulaugusalat
- Suur peotäis karulauku
- 500 grammi hapukoort, soovi korral kodujuustu
- 2–3 keedetud muna
- 1 tl soola
Puhasta ja haki karulauk ja munad. Lisa hapukoor, kodujuust, maitse järgi soola ja sega läbi. Salat sobib hästi võileiva peale või kartulite kõrvale. Salatit võib teha ka ilma munata, lisada näiteks redist, tomatit, kurki, kodujuustu ja muid lisandeid enda maitse järgi ning süüa omleti kõrvale.
Karulaugupesto
- 2 peotäit karulauku
- 1 peotäis kõrvitsaseemneid
- peotäis päevalilleseemneid
- peotäis seesamiseemneid
- (soovi korral asendada seemned hea parmesaniga)
- 300 ml külmpressi oliiviõli või mõnda muud head külmpressiõli
- soola
Pane kõik koostisosad köögikombaini ja peenesta. Söö võileivakattena, ahjukartuli, muna, tortillade täidisena või lisa pastaroogadele koos tomati ja juustuga.
Kala karulauguga
Pane võiga määritud vormi keskmise suurusega (1–2 kg) kala, näiteks turska. Puista kala peale ja sisse hakitud karulauku ja võitükke. Maitsesta soola ja pipraga. Kata vorm kaane või fooliumiga, küpseta 30 minutit ahjus. Kala peale võib raputada ka riivsaia või valada vormi rõõska koort, siis jääb maitse pehmem ja kala mahlasem.
Kuivatatud karulauk
Kuivatada on parem noori, kuni 10 cm pikkusi lehti, nii saad tugevama maitse ja parema värviga maitseaine. Suuremad lehed võivad kollaseks muutuda ja kuivamine on raskem. Kuivatatud ja peenestatud karulaugu võib segada soolaga ja nii saab karulaugusoola, mis on hea dipikastme maitsestamiseks. Samuti saab kuivatatud karulaugust valmistada rohejahu (nõgese, peedilehtede, põdrakanepi, pune ja põldosjaga). Selline jahu sobib kurnatuse korral ja on hea mineraaliallikas taimetoitlasele.
Soolatud karulauk
Sobib supi valmistamiseks, toidu maitsestamiseks. Soolata võib keskmise suurusega maikuist karulauku ning seda tuleks teha kindlasti enne õitsemist.
Haki karulaugud peeneks, pane soolamisnõusse kiht soola ja kiht karulauku ning tambi mahl välja. Seejärel pane jälle soolakiht, karulaugukiht ja tambi uuesti. Kui sool on sulanud, pane purkidesse ja säilita külmas keldris või külmkapis. Nii säilitati karulauku nõukaajal, kui suuri sügavkülmikuid polnud, ja supp sai ikka maitsev.
Sügavkülmutatud karulauk
Sobib suppide, võiete, salati valmistamiseks. Puhasta lehed, pane kottidesse või karpidesse, sule õhukindlalt ja aseta sügavkülma. Lehti võib ka enne peenestada. Ise teen seda köögikombainiga.
Karulauguvõie Karepa Ravimtaimeaia moodi
- 1 peotäis karulauku
- 1 pakk võid
- ½ tl soola
- 100 grammi külmpressi õli (kanepi-, oliivi- või pähkliõli)
Pane koostisosad köögikombaini ja sega läbi. Sobib rukkileiva ja munaga ideaalseks hommikusöögiks: saab kiudaineid, vitamiini, mineraale ja valku.
Karulaugusupp
- 500 grammi veise- või seahakkliha, konte või suitsuribi
- 2 dl leotatud kruupe
- 3 riivitud porgandit
- 3–4 kartulit
- 2–3 peotäit karulauku või 2–3 sl soolatud karulauku
- 3 liitrit vett
- soola
Prae hakkliha või suitsuliha kergelt läbi. Kui teed kondiga lihast, valmista puljong.
Lisa vett ja pane kruubid keema, lisa porgand, kartul ja karulauk. Maitsesta soolaga.
Kui kasutad soolatud karulauku, pole soola tarvis.
Serveeri rõõsa koore või hapukoorega. Kaunista murulaugu- või karulauguõitega.
Kui ei kasuta liha, saab lisada muna ja hapukoort. Suitsulihaga supile sobib rõõsk koor.
Autor: Katrin Luke
fütoterapeut, Karepa Ravimtaimeaia perenaine
Ela tervelt 100 aastat