Kuidas ise seepi teha
Kuidas ise seepi teha, mis on naturaalne, mõnus ja tervist toetav? Tee nii ise ergutav või rahustav naturaalne seep, just selline nagu sulle meeldib.
Vahutava ja niisutava seebi retsept
190 g vett
82 g seebikivi
200 g kookosrasva
300 g oliiviõli
15g eeterlikku õli ( võid lisada 1-3 erinevat)
Rahustava toimega seebi saad, kui lisada seebi tegemisel lavendeli, apelsini, bergamoti eeterlikke õlisid. Ergutava seebi saamiseks lisa sidrunheina, greibi ja neroli eeterlikke õlisid.
Töövahendid
Kaitseprillid, kummikindad ja põll
Elektrooniline kaal
Saumikser
Termomeeter
Nõu seebikivi lahuse segamiseks
Nõu seebikivi kaalumiseks
Plastist lusikad
Nõu rasvade kaalumiseks ja sulatamiseks ( kuumust kannatav plastkauss või ämber)
Suurem plastkauss seebimassi segamiseks
Väiksemad nõud ja lusikad lisandite kaalumiseks ja nende segu valmissegamiseks (jogurtitopsid, ühekordsed nõud jne)
Seebivorm
Valmistamine
Seebi valmistamise ajal võiks kasutada pikkade varrukatega rõivaid ja kinniseid jalanõusid. Need kaitsevad võimaliku seebikivi söövituse eest. Samal põhjusel tuleb kogu seebi valmistamise ajal kanda kummikindaid, soovi korral ka kaitsepõlle. Seebikivi söövituse vastu tuleb silmi kaitsta kaitseprillidega.
Väiksemad lapsed ja koduloomad tuleb valmistamise ajaks saata teise ruumi.
Töökäik
Koostisainete ettevalmistamine. Kaalu vesi nõusse, kus valmistad seebikivi lahuse. Mõõda tahked ja vedeldad rasvad nõusse, millega neid on võimalik kuumutada. Pane valmis aroomid.
Seebikivilahuse valmistamine. Aseta veenõu avatud akna ligidale või töötava õhupuhasti alla. Vett pidevalt lusikaga segades vala seebikivi tasapisi vette. NB! SEEBIKIVI PEALE EI TOHI VETT VALADA! Rasvade kuumutamine. Kuumuta rasvad pliidil või mikrolaineahjus. Rasvade temperatuur peab olema 30–50 kraadi.
Temperatuuri kontrollimine. Seebikivilahuse ja rasvade temperatuur peab kokkusegamise hetkel olema 30–50 kraadi. See on optimaalne temperatuurivahemik seebistumisprotsessiks. Vedelike temperatuurierinevus peab jääma 10 kraadi piiresse. Aroomiõlide kasutamisel soovitame hoida temperatuuri madalal.
Vedelike kokkusegamine. Vala seebikivilahus aeglaselt rasvade hulka. Mikserdamine toimub pulseerivalt: pane mikser kolmeks sekundiks tööle, pea kolm sekundit vahet. Mikseri töötamise ajal ei tohi mikserit pinnale tõsta, et söövitav mass ei pritsiks. Alguses läbipaistev vedelik muutub läbipaistmatuks ja õline kiht pinnal hakkab pikkamööda kaduma. Aeglase segamise eesmärk on, et seebistumine ja temperatuuri tõus ei toimuks liiga kiiresti. Seebimass on vormi valamiseks valmis, kui see on umbes pannkoogitaina paksune ning mikserit pinnale tõstes jääb selle jälg veidikeseks püsima. Mikserdamine võib aega võtta mõnest minutist veerand tunnini või kauemgi. Kestus sõltub retseptist, massi temperatuurist ja mikseri võimsusest. Mikserda hea ventilatsiooniga ruumis.
Aroomi lisamine. Vala valmispandud meelepärane aroom massi sisse ja sega see ühtlaseks. Kui kasutad massis eeterlikke õlisid, lisa need kõige viimasena ja sega võimalikult vähe, et aroom ei lenduks. Lisandid tuleb sisse segada lusikaga, sest mikseriga segades jätkub kiire seebistumine ja mass võib muutuda vormi valamiseks liiga paksuks.
Vormimine. Vala seebimass vormi. Jäta seep 24 tunniks vormi tahkuma. Seebistumisprotsess jätkub ka veel vormis, mistõttu see kuumeneb.
Seebi valmistamise viimane faas
Lõikamine ja järelvalmimine. Kui seebi pind ei ole enam vetruv, võib selle vormist välja võtta. Kui aga seep on endiselt pehme, kontrolli tahkust uuesti 12–24 tunni pärast. Kuna seebikivi ei ole veel täielikult reageerinud, tuleks seebi käsitsemisel endiselt kummikindaid kasutada. Soovi korral võib seebi nüüd portsjoniteks tükeldada.
Pärast vormist välja võtmist ja tükeldamist peab seep 3–4 nädalat järelvalmima. Selle aja jooksul aurustub sellest üleliigne vesi ja seebikivi reaktsioon kulgeb lõpuni. Ladusta lõigatud seebid õhurikkasse ja vähese niiskusega kohta valmima. Selleks sobivad kapipealsed või riiul raamatukapis. Köök ja vannituba ei ole parimad kohad just kõrge õhuniiskuse tõttu.
Seebi kvaliteet ja TFM
TFM (total fatty matter) näitab kogu rasvasisalduse (rasvhapete) protsenti seebis ja on oluline näitaja masstoodetud seepidel. Mida kõrgem on TFM, seda kvaliteetsemaks peetakse seepi. I klassi seebis peaks olema vähemalt TFM 76%. Masstoodetud madala TFM-ga seepidesse on lisatud palju ebakvaliteetseid täiteaineid, et hoida tootmise kulusid madalal. Madala protsendiga TFM seebid võivad põhjustada allergiaid.
soapcalc.net, relumee.ee
elatervelt.ee